Results 1 to 6 of 6

Thread: Low FPS

  1. #1

    Default Low FPS

    Hi all

    I have a problem with low fps in Istaria.

    I run around 30fps, and in Bristugo lower than 20.

    My setup is

    I7 4790k
    32gb ddr 3 ram
    geforce gtx 1080ti
    and 512gb samsung ssd


    I tried to delete ClientPrefs_Graphic and ClientPrefs_Common with no luck.

    If i lower the viewdistance to 50% i get like 35fps.

    All i run in max, but when i lower it i wont get much more fps.

    I used to have ALOT more fps.

    If i run Istaria on my second screen thats are connected with the displayoutput on the motherboard HD4600 graphic i get arround 80fps


    Can anyone help me with why i am getting so low fps with my build? Should have alot more


    Best Regards
    Last edited by Abbie; February 26th, 2018 at 07:47 PM.

    Abbie: 100 Sorcerer, 100 Wizard, 100 Conjurer, 100 Chaos Warrior
    Rougee: 100 Shaman, 100 Cleric, 100 Guardian
    Warrior of the Blight Shard

  2. #2

    Default Re: Low FPS

    check to see if you have anything running in the background that'll use your video card like movie, mining ect
    Nodaken

  3. #3

    Default Re: Low FPS

    I dont have anything running in the background

    When i am running ark survival i am getting over 100fps in epic

    If i run istaria with the graphic from my cpy (hd4600) i get alot more fps, 80fps or more

    Its wierd

    Abbie: 100 Sorcerer, 100 Wizard, 100 Conjurer, 100 Chaos Warrior
    Rougee: 100 Shaman, 100 Cleric, 100 Guardian
    Warrior of the Blight Shard

  4. #4

    Default Re: Low FPS

    Quote Originally Posted by Abbie View Post
    I dont have anything running in the background

    When i am running ark survival i am getting over 100fps in epic

    If i run istaria with the graphic from my cpy (hd4600) i get alot more fps, 80fps or more

    Its wierd
    Istaria cannot take advantage of most current high-end GPU/CPU potential, where as most current games can. An example is that current istaria only works with 1 core of your CPU, so you could have a beastly quadcore or better, if its single core power isn't good it won't be any good for istaria.

    GPU wise there propably is a ton of things limiting it as well, I know that it hates NVIDIA cards for example, refusing to render or rendering a bunch of things wrong.

    One thing to up your FPS a lot though is changing up shadows to either not be there at all, or blob shadows only.

  5. #5

    Default Re: Low FPS

    Quote Originally Posted by meepsa View Post
    Istaria cannot take advantage of most current high-end GPU/CPU potential, where as most current games can. An example is that current istaria only works with 1 core of your CPU, so you could have a beastly quadcore or better, if its single core power isn't good it won't be any good for istaria.

    GPU wise there propably is a ton of things limiting it as well, I know that it hates NVIDIA cards for example, refusing to render or rendering a bunch of things wrong.

    One thing to up your FPS a lot though is changing up shadows to either not be there at all, or blob shadows only.
    I dont have shadows on. But for now i will play on my 22inch screen thats are connected up with my cpu graphic

    Abbie: 100 Sorcerer, 100 Wizard, 100 Conjurer, 100 Chaos Warrior
    Rougee: 100 Shaman, 100 Cleric, 100 Guardian
    Warrior of the Blight Shard

  6. #6

    Default Re: Low FPS

    Abbie you should get great FPS in istaria and it should run smooth with that video card. I have a GIGABYTE GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6GB DirectX 12 GV-N1060G1 GAMING-6GD PCI Express 3.0 x16/6144 GDDR5/192-Bit and I get great FPS and the game has not dropped below 50 fps with mt 'create item widow' open. With the older system and the AMD card most times I would be down to 8-10 with create item window open and choppy. Running through Harro I would get 15-20 FPS and now I can do it smooth with 80-100 FPS. so smooth now.

    I found this link by Ractor. maybe take a look and see if some of it may help you.
    http://community.istaria.com/forum/s...Looks-(nVidia)

    Can't seem to link a screenshot

    Last edited by TheRock; March 14th, 2018 at 12:59 PM. Reason: screenshot pic didn't insert

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •